chualven.se

Välkommen till min blogg! Här kan du läsa om mina äventyr i Los Angeles där jag går på en sushi kurs i över två månader. Jag kommer dela med mig av de jag lär mig här i LA och även lite av annat jag gör på min fritid, men framförallt kommer det vara mat!

Här rullas det in till den andra veckan.

Kategori: Allmänt, dagbok, mat, upplevelse

Ännu en fantastisk vecka på sushi skolan!
Denna veckan har varit ännu mer lärorik än den förra och jag har en känsla av att det inte kommer sakta ner. I denna veckan har vi framför allt fokuserat på de olika rullar som finns, upplägget och presentationen. Ni anar inte hur många olika rullar det finns, den ena vackrare än den andra och vissa godare än man tänkt sig
En bild från förra veckans japansk te ceremoni ( från vänster : mig, John, Ryan. )
 
Måndag
Veckan börjar med att vi får lära oss grunden till hur man gör en hosomaki. En hosomaki är en enkel rulle med endast en fyllning i. De sätten vi gör här är väldigt annorlunda från det vi har i Sverige, man kan säga att metoden här är förkortad, vilket gör den snabbare. När man gör en hosomaki finns det 6 olika steg man måste följa. När man fått in knepet och börjar öva så kan man bli väldigt, väldigt snabb.
För att börja öva på de 6 stegen gjorde vi hosomaki med en ät-pinnar i. Alla var rätt förvånade att vi skulle öva på det här sättet, men på ett sätt var det rätt kul. Efter det gjorde vi 20 stycken rullar med smörpapper och gurka i, det var väldigt viktigt att vi fick in grunden.
Till sist fick vi göra riktiga, ätbara rullar som tur var. Vi gjorde en rulle med Stekt laxskinn, morötter, gurka och krasse i. På rullen lade vi bonito flakes, bonito flakes är torkad fisk som är riven till små flingor. Vid sidan av den stora rullen så gjorde vi några små hosomaki rullar med gurka i som vi formade till små droppar för prydnadens skull.
 
stekt laxskinn rulle toppad med bonito flingor.
 

Tisdag
På tisdag fick jag göra en del gurka hosomaki eftersom jag inte var tillräckligt bra på dom än. Man måste kunna göra 2 stycken rullar i under 2 minuter, det är verkligen en grym press. Prestationsångest på högsta grad kan jag säga men det är viktigt att kunna grunden väldigt bra innan man kan gå vidare till att göra andra avancerade rullar med mera fyllning. Vi gjorde också en rulle som påminde väldigt mycket om våran crispy roll som vi har hemma i Sverige, och en annan rulle som var fylld med chili lax men mest så övade vi grunden ungefär hela dagen.
 
Jag gör gurkhosomakin 
 

Onsdag
Då var det dags för Kniv koll! Sensei kollade på våra knivar för att se framförallt om dom är tillräckligt vassa och om vi har tagit hand om dom bra. Som jag har skrivit innan så är kniven det viktigaste verktyget som finns för en sushi kock.
Efter kniv kollen fortsatte jag öva på mina hosomaki rullar fast denna gång tog vi tid så att vi verkligen skulle klara av två stycken rullar under 2 minuter. Och JAA! jag klarade det på mitt andra försök, all övning hade lönat sig! Dock blev rullarna inte tillräckligt fina för att kunna serveras men jag är glad över att jag till slut klarade det. Nu är det bara att fortsätta öva.
Nu kunde jag fortsätta med det lite mer avancerade rullarna. Jag fick göra en pink dragon roll. Det är en inside-out rulle med Philadelphia ost, rödlök, kapris och halstrade lax filéer ovanpå. En jätte fin rulle faktiskt. Sedan gjorde jag också en Volcano roll som är en väldigt stark rulle, definitivt något för en som gillar stark sushi. Rullen är fylld med tamago och toppad med chili tonfiskröra och jalapenos. En riktig heting.
 
Pink dragon roll och dom heta Volcano roll  
 

Tordagen
Denna dag var ägnad till att förbättra på placering och presentations upplägg. Jag lärde mig hur man skall placera rullarna på talriken på ett sådant sätt att det blir fint från den vinkeln som den som äter ser sushin ifrån. Dessutom ska det gå fort också, dekorationen ska vara klar på 30 sekunder. Jag fick jobba lite extra på det för att bli snabbare. Det tre olika placerings sätten heter 4 väg, 3 väg och 1 väg, vilket innebär att man placerar maki bitar beroende på hur många bitar de äter t.ex. 6st maki. mot den riktning personen sitter.
Efter placerings övningen fortsatte vi med några fler nya rullar. Vi gjorde en Green dragon roll, och aubergine rulle. I Green dragon roll var det ål och gurka i med avokado ovanpå medan aubergine rullen innehöll chili tonfisk och avokado med aubergine, vitmisosås, friterade potatis strimlor och chili stångar. Tycker det är roligt med dom här lite mer avancerade rullarna, det blir så många olika smak. Dagen avslutades med lite temaki. Temaki är handrullar som kan ha en variation av olika fyllningar.
 
Temaki - handrulle
 

Fredag
Ahhh…Första prov dagen för oss på sushi skolan. Lite nervös var man ju. Framöver kommer vi ha prov varje vecka på fredag. Jag tycker det är jätte bra så att sensei kan se hur mycket vi kan. Provet består av 25 frågor (teori test) och ett skicklighets prov eller skill test(praktik test).
På skill testet skulle man visa hur bra man är med kniven. Man kan blandat bli frågad att skalar och formar rättika med kniven till en lång matta, desto tunnare man skär desto längre blir mattan. Det finns en rad olika skill tester som man kan bli frågad att utföra. Här i USA utför dom ett skill test när dom anställer kockar till sushi restauranger bland annat för att se hur skicklig kocken är. Skill testet blir en del av intervjun kan man säga. Efter provet fortsatte vi göra den helt fantastiska gurka hosomakin… har nog tröttat på att gör den lite nu men jag kan inte ge upp! Måste bli riktigt snabb. Efter några timmar övande gick vi över till teriyaki rullar som har teriyaki kyckling, gurka, avokado och ingefära i sig. Efter den gjorde vi en vegetarisk rulle med soya creps, sparis, morötter, krasse och inlagda morötter. En väldigt annorlunda vegetarisk rulle om du frågar mig.

Det var allt för mig denna vecka jag skriver igen nästa vecka och berättar veckan som går på.

Ha det bra så länge! :D

 
 
Eggplant roll - aubergine rulle
Green dragon roll - grön drak rulle
Vegetarisk rulle, teriyaki rulle.


Lite japanska till vardagen:
Arigato goza mashita! (tack så mycket!)
Kommentera inlägget här: