chualven.se

Välkommen till min blogg! Här kan du läsa om mina äventyr i Los Angeles där jag går på en sushi kurs i över två månader. Jag kommer dela med mig av de jag lär mig här i LA och även lite av annat jag gör på min fritid, men framförallt kommer det vara mat!

Femte veckan

Kategori: Allmänt

Man kan säga att den första veckan på andra professional lektionerna har börjat. Vi fick öva mer på att göra  nigiri. Man måste göra åtta sycken i 2 minuter. Jag kunnde göra 12 stycken men dom blev inte tillräckligt snygga, dom fick dock bra storlek.
  
Måndag

Denna dag bestod av mycket nigiri tillagning. Vi gick även igenom hur fisk är marinad. Det är naturligtvis inte inte lika för alla fiskar. En bra sushi kock kan marinera fisk så att den smaker underbart och för det måste man kunna grunderna. När man marinerar fisken försvinner den fiskiga lukten och smaken som man inte vill ha. Kvar blir en färsk smak av fisken som då också kan serveras som sashimi. Vi fick arbeta mycket med bläckfisk också. Kommer ihåg något lustigt som Sensei sa om bläckfisk, det var att bläckfisk betyder djävulens djur i europa. Vem vet det kanske är sant?
 
Tisdag 

Vi var på fisk marknaden med hela klassen. Vi fick vakna tidigt och gå till fisk marknaden som är i Downtown LA. Vi fick lära oss vad man skulle kolla på för att se om fisken var färsk eller inte. Man ska inte bara ett sinne utan man måste känna lukta och se. Det var en väldigt lärorik dag faktiskt, det kommer krävas mycket övning framöver, även när det kommer till shoppingen.
 
Onsdag
 
Vi lärde oss filea perca en typ av aborre. fick skalabort Amerikansk knivmussla. vi gjorde nigiri med dem.
sjöborrar ja vi fick lära oss hur man laga en sjöborra. Det va något som jag trodde inte skulle vara något man kunde äta eftersom det är bara taggar på den. Det är nemligen så att man ätter äggen på denna typ av djur.    
 
Torsdag
 
Det är thanksgiving här i Amerika men det är skola ändå för skolan firar inte sånt de är japaner följer japansk tradition och inte landets tradition. Hårt arbete måste vara dedikerad till att bli något.  
     
 Fredag 
 
På fredagan fick vi lära oss laga en havs ål på japansk vis. Sedan fick vi använda ål till sushi nigiri och maki.
 
 
NU kommer det några bilder från denna vecka :D
 
              
 
 
   Arigato gosai mashita
 
Det var allt för denna vecka mer nästa vecka :D

Fjärde veckan med mer fisk och skaldjur

Kategori: Allmänt

Veckans ord : Irasshai Mase - Välkommen. Ofta när man går in till en japanskbutik eller restaurang hör man personalen säga irasshai mase. 
Höjdpunkten av veckan signaturrulle
 
 
 
Måndag
Efter ha haft gjort kappa maki för ett tag så fick vi äntligen börja med att göra nigiri. Inte en vanlig nigiri utan den ska likna en båt. Övade man med olika typer av fisk som de hade kvar från någon catering. Sedan lärde vi oss ocskå hur man plaserar en sashimi talrik på rätt sätt. Fast mest av denna dag hade vi tillbringat till att lära oss vad vi behövde veta innan slut provet av veckan vilket är våran mitten termin av min sushi utbildning. Oj jag håller nästa på att glömma att vi fick utmaningar som va att göra en signaturrulle. Vi skulle ha en ritning klar på onsdag och göra den på fredag efter provet. Upp till bevis.
 
 

Tisdag
Det blev ennu en dag till fisk marknaden vaknade super tidigt 5:30 på morgonen. Det helt kålsvart ute ovanligt kalt också för att klaga det är bättre än sveriges väder iallafall. :D Tidigt måste vi va för att hinna med på allt handlande innan klassen börjar. Vi köpte bläckfisk för att lära oss under klassen hur man gör en stekt bläckfisk som är instoppad med ris och lite grönsaker. köpte även små Havsbraxenfiskar vilka vi filéade också. Innan dagen va slut gjorde vi några nigiri bitar utav de bitar som vi fick över. tänker på min signaturrulle hur den ska se ut det vi fick för förslag va att ta något från vårt land vilket jag gjorde. tänkte på sill va en av de mest använda fisk vi har i sverige och lingon sylt förstås till nästan alla maträtter.
Havsbraxenfisk
Bläckfisk rulle
 

Onsdag
Dagen blev väldigt uppsatt med olika saker. Dels fick vi gå till japansk matbutik för att veta vart vi kan få våra ingredienser, För våran signature rulle på fredag. Idag visade vi hur vi hade tänkt för våran signaturrulle. Jag visade upp min rulle som jag tänkte använda potatis istället för ris samt toppa den med panko stekt sill och lingonsylt. Dagens lunch blev musslor och havsabborre nigiri.
 Sensei insturera hur man rengör en mussla
 Lunch. Alla är hungriga efter en lång dag.
 


Torsdag
Roliga va denna vecka gick jag med sensei två gånger till fisk marknaden han hade glömt bort vilken dag det va i tisdags och trodde det va onsdag. Vi gick till fisk marknaden torsdag för att hämta upp lax som vi skulle lära oss att filea idag. Alla veckor borta. Går hemskt fort,
hinner inte ens tänka på hur fyra veckor har flugit förbi. Dagens lunch på torsdag valfri rulle med valfri maki med utav alla fiskfileer vi har kvar.
Sensei  instruera hur man filear en lax.
Spicy tuna dragon roll, halv stekt tonfisk med ponzu och havsbraxenfisk med ponzu, ingefära.  
 
 

Fredag
Ja då va det dags för prov och upp till bevis för signatur rullen. Mycket från provet va att komma ihåg vad vi hade gjort i denna månadens. Hela hundra frågor. Skicklighets prov kom därefter som vanligt efter provet. När man val va klar med det va det att göra sina signaturrulle. När dagen kom till ett slut hade vi en buffé dukning med allas signaturrulle på bordet.
 
 
 
 
Skriver varje vecka. hoppas ni har haft en bra vecka.   
Arigato gozai mashita! 

Fiskar upp en ny vecka

Kategori: Allmänt

 

Tiden går fort framåt och jag hinner nästa inte med tiden. Det är som att hon springer iväg från mig fast det går inte att jaga tiden. Detta är ju något helt annat från matlagning ja men visst det tar väl tid att göra vissa maträtter. Fort ska det va dock måste det vara snyggt också vilket man måste öva på med tiden.

Måndag

Denna dag va väldigt stressig för vi skulle hinna med att gå till en resturang för wagyu biff och sensei's demonstration av sushi på eftermiddagen så vi fick göra allt på ett högt tempo.man blir aldrig färdig lärde igen och igen fick vi fortsätta öva på kappa-Maki = gurka rulle. Hela tolv stycken och presentera på en talrik med 4 väg och 3 vägs presentation denna kappamaki är inte lätt att få perfekt. Fick göra två special rullar också. Jag är inte så jätte imponerad på en rulle eftersom vi redan gör den hemma. Den andra va guldstjärtsnapper hakad till små bitar och blandad med vårlök till en rör som är sedan inrullad till en rulle. Efter så gjorde vi den rullen som vi gör hemma vilket är en enkel sotad lax ovan på en rullen med gurka, avokado inuti rullen. När vi va klar så va det dags för restaurang besök på Harikawa i västra LA . Just hela upplevelsen av att vara med på en demonstration av wagyu och sensei's sushi event på en Wagyu restaurangen va helt underbar. Fick smaka på wagyu biffsom är väldigt dyrt biff från Japan direkt importerat. Sensei's fick göra olika typer av sushi med lite av wagyu biff helt underbara verk hela klassen hjälpte till också med att plocka fram olika rätter som det hade i köket och även sushi. I restaurangens kvällsmeny kostar maten runt $60. Helt vansinnigt sjukt det är ju hela 500Kronor för en person att äta sin middag varje kväll.
Självklart så är köttet något fantastiskt gott. Har man väl kundskap om kött ska man ta och uppleva denna upplevelsen wagyu.

 Andy Sensei´s Wagyu Tartar med Aburi wagyu och quinoa sushi rice
Vi studenter hjälper andy sensei med att flambera wagyubiffen.
Fick smaka på den fantastiska köttet.  
de som anordnade eventet
 
Tisdag

Man fortsatte med övningar av kappamaki. Det speciella med denna dag va att vi fick lära oss hur en räka kan få olika form om man inte stoppar in en spetts in i räkan innan man kokar den för att få den rak. Det roliga med räkan är att den representerar livet och att när den böjer sig så liknar den en gammal gubbe fast egentligen är det dåligt om räkan böjer sig man vill ha rak räka för att få så mycket kött på en nigiri som möjligt. Vi fick göra massa förberedelse denna dag för att vi hade en catering på torsdag. Vi alla studenter fick göra en Tamago-yaki var. Innan dagen va slut fick vi göra tre rullar. Den rullen som imponera mig mest va med ris papper först så la man ris papperet i en varmvatten för ungefär en minuter för fyllning tog man lite olika grönsaker tycker att denna skulle vara en vegetarisk hade varit mycket bättre smak men de tillsatte krabbfisk. De andra två rullarna va inte så intressanta först va med räkor och gurka den andra va med bläckfisk och en shisho blad som är en typ av japansk blad.

 
 
 
 
 
 
 
 

För att det få den att vara rakform spetsar man in en spet igenom räkans mage. Så gör sushi kockar med räkor.
Här förbereder jag räkan till att bli redo att användas vid antingen nigiri eller maki.
använding av ris paper för att göra en annorlunda maki rulle.
Lite olika hosorullar och en special rulle.
 
 
 
 
Onsdag

Den dagen fick jag vakna extra tidigt för att gå till fisk marknaden. Handla lite fisk till dagens lektion lära oss filea fisk. Den första fisken vi fick lära oss va makrill vilket va lite annorlunda japaner gillar att spara mycket kött de tycker att andra gillar att skära bort mycket av köttet från alla olika typer av kött vilket är inte så bra eftersom de har varit med om så mycket under krig och sånt så det påminner dem om att inte slösa på något. Är det något som är gammalt släng man det. Väldigt konstigt sparar men ändå slänger. Andra fisken va havsbraxenfisk väldigt liten fisk som va väldigt svårt att skära. Kappamaki igen denna gång skulle man kunna ha två rullar färdiga på tallriken fin presenterat. Vilket jag klara på 2 minuter 15 sekunder men måste se fint ut också vilket jag inte kunde skaffa fram. Denna dag gjorde vi tre special rullar ena va spindel rulle och andra va havsbraxenfisk rulle ovan på en rulle och den tredje va en hälleflundra med vårlök och gurka. Efter så fortsatte vi och förberedda för torsdags stora catering för 100 personer.

Olika bilder på fiskmarknaden.
Scottish seafarm fiskmarknaden.
Jag filea en makril.
 Filear en havsbraxenfisk 
spindel rulle det är faktiskt inte spindel utan en mjukskalls krabba som är friterad och servead med roman sallad och avocado, gurka och krasse. 
Havsbraxfiskrulle med fritterade havsbraxfiskben.
 
Torsdag

Dagen har varit lång fick göra allt från att skära havsabborre till att göra kappamaki, alla olika fiskar har olika tekniker på att skära samma sak med knivar alla knivar har olika sätt att bli slipade på. Denna havsabborre måste man ta bort fiskfjäll på. Innan man kan skära up och ta bort allt från magen. Två special rullar vilket va en med havsabborre som va flamberad sedan hade vi en lax Philadelphia rulle med chili tonfisk röra på toppen av med vårlök.vi fick göra en sashimi talrik också med flundra Efter så fick vi förberedda för kvällens catering. Catering va väldigt roligt jag fick ta hand om baren med alkohol vilket va rolig eftersom fick prata med många av människor som kom till och med en kvinna som hade bot i Finland blev väldigt imponerad när jag sa att jag kom från Sverige och ville komma till happysushi och prova sushin där när hon åker tillbaka till Finland. De trodde jag va Japan och när de prata japanska med mig och jag svara med engelska förstog dom att jag va inte Japan utan frågade vart jag kom ifrån? jag sa att jag kom från Sverige och så vidare. De va väldigt intresserad i mig och sa att jag såg ut som en som kom från deras land Okinawa. Den kvällen tog sushin slut det fanns inget av tempura häller. Denna dag blev väldigt lång jag han inte äns med att plugga för provet på fredagen.

 Flundra och chili tonfisk tatar.
Sashim
Bilder på trädgårn mitt emot baren
Serverade och till mina förväntningar va sake ett utmärkt tillval till sushin även vit vin funkar
Bra kunskap om sake är desto ungre det är desto bättre smakar det. Tvärtom från röttvin. Drick dock inte sake om den är väldigt gammal den är redan död vid de fallet. 

Fredag

Ännu ett kunskaps prov och skicklighet prov. Det va bara annorlunda kunskaps prov men skicklighets prov va samma som föra veckans med att skära rättika genom att skalla från kanten till mitten och haka vårlök till tunna super tunna skivor vilket är väldigt svårt och man måste kunna detta när man ska på jobb intervju här i LA. Denna dag fick vi filea red torsk snapper. Väldigt röd fisk med stort huvud liten kropp helt annorlunda sätt att filea den på. Efter vi gjorde klart de så övade vi på våra kappamaki med presentation innan två minuter. Special rullar vi gjorde idag va en vår egna typ av rulle sedan andra va istället för maki blad så använde vi gurkans skal till för att göra en rulle vi slösade inte ens gurkans gröna skin och kärnan utan vi använde det till dekoration på tallriken. Jag gjorde en flamberad tonfisk rulle. bilden på min rulle finns på min instagram alven.chu

Röd torsk snapper 
 


Men-naoshi (kallas för huvudvärkssten den hjälper mot att göra slipsten platt)

Arigato goshi mashita